Het begin van het jaar voelt een beetje als een gigantische maandagochtend: je wilt het goed doen, maar weet niet altijd waar te beginnen. Het is het ideale moment om de basis te leggen voor een productieve en harmonieuze organisatie. Door gerichte acties te ondernemen, kun je van je team een goed geoliede machine maken (en bovendien een menselijke!). Hieronder kan je drie praktische tips vinden om het jaar goed te beginnen en je bedrijf een boost te geven zonder je haar uit te trekken.
Waarom is het welzijn van medewerkers belangrijk?
Een gestreste medewerker is als een computer die oververhit raakt: het eindigt nooit goed. Het welzijn van medewerkers is cruciaal voor de productiviteit, efficiëntie en algehele prestaties van elke organisatie. Het bevordert niet alleen een gezonde en gelukkige werkomgeving, maar kan ook leiden tot verbeterde medewerkerstevredenheid en -betrokkenheid.
Medewerkers enthousiast en gemotiveerd maken helpt hun productiviteit te verhogen en hen te helpen bij hun werk. Ze doen de juiste zaken en staan open voor nieuwe uitdagingen. Ze zijn efficiënter en kunnen nieuwe creatieve oplossingen ontwikkelen.
Minder stress, minder ziektedagen
Een overweldigd of burn-out gevoel kan extra ziekten veroorzaken. Het bevorderen van de mentale gezondheid helpt werknemers stress te vermijden en gezond te blijven, wat leidt tot minder afwezigheid en betere arbeidsomstandigheden. Iedereen kan zich gelukkig voelen en wil deel uitmaken van jouw bedrijf!
Hoe ontwikkel je een werkomgeving gericht op welzijn op het werk en productiviteit?
Stap 1: Creëer een Ondersteunende Bedrijfscultuur
Geef prioriteit aan een positieve bedrijfscultuur, dit kan een enorm effect hebben op het algehele welzijn op het werk. Het bevorderen van waarden zoals respect, inclusiviteit, en open communicatie kan een veilige en prettige werkomgeving creëren en stress verminderen. Daarnaast kunnen initiatieven zoals thuiswerken, flexibele werktijden of mentale gezondheidprogramma’s helpen om de mentale belasting te verlichten. En vergeet niet: een oprechte glimlach en wat erkenning kosten minder dan een tafelvoetbalspel in de pauzeruimte (hoewel tafelvoetbal ook leuk is).
Zorg dat je medewerkers zich betrokken voelen
Wanneer werknemers zich volledig betrokken voelen, zijn ze over het algemeen gelukkig, genieten van hun baan en organisatie en voelen ze dat hun werkgever het waardeert. De kans dat ze hun job verlaten is vijf keer lager dan bij werknemers die zich niet betrokken voelen.
Om de betrokkenheid van medewerkers te verhogen, is het belangrijk om een omgeving te creëren waarin zij zich gewaardeerd en ondersteund voelen. Dit kan door regelmatig erkenning en waardering te tonen voor hun prestaties en bijdragen. Het aanbieden van groeimogelijkheden en professionele ontwikkeling, zoals trainingen en workshops, kan werknemers helpen om zich verder te ontwikkelen en hun vaardigheden te verbeteren. In stap 3 wordt dit nog meer toegelicht.
Daarnaast is het essentieel om een goede werk-privébalans te bevorderen en te zorgen voor een gezonde en positieve werkomgeving. Dit kan door flexibele werktijden aan te bieden, aandacht te besteden aan het mentale welzijn van werknemers en een cultuur van respect en inclusiviteit te creëren. Door open communicatie te stimuleren en medewerkers te betrekken bij besluitvormingsprocessen, voelen zij zich meer verbonden met de organisatie en zijn zij gemotiveerder om bij te dragen aan het succes ervan.
Luister naar de feedback van je medewerkers
Het actief luisteren naar de feedback van je medewerkers is cruciaal voor het creëren van een open en transparante werkomgeving. Wanneer collega's voelen dat hun mening wordt gehoord en gewaardeerd, zijn ze meer geneigd om eventuele problemen of nieuwe initiatieven te bespreken. Dit kan leiden tot een hogere tevredenheid en een betere samenwerking binnen het team.
Daarnaast biedt feedback waardevolle inzichten die kunnen helpen bij het verbeteren van bedrijfsprocessen en het oplossen van problemen. Door regelmatig feedbacksessies te organiseren en een cultuur van open communicatie te bevorderen, kunnen managers beter inspelen op de behoeften en verwachtingen van hun teamleden. Het is belangrijk om niet alleen te luisteren, maar ook actie te ondernemen op basis van de ontvangen feedback. Dit toont aan dat de input van werknemers serieus wordt genomen en dat hun bijdrage daadwerkelijk invloed heeft op de organisatie.
Stap 2: Wees flexibel als werkgever d.m.v. hybride werken
Wat werknemers altijd hebben aangegeven tijdens de Corona pandemie is hun wens om een inbreng te hebben in waar ze werken en wat ze doen. Bied flexibele werktijden om het beste personeel te behouden. Dit kan onder meer zijn in de vorm van thuiswerkdagen of flexibele uren. Thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd; het hangt sterk af van persoonlijke voorkeuren en de thuissituatie. Medewerkers tussen de 30 en 40 zijn meer geneigd om thuis te werken, aangezien dit vaak mensen zijn met jonge kinderen. Werknemers boven de 55 zijn volgens onderzoek liever aanwezig op kantoor. Uiteraard is het ook belangrijk om een gezonde balans te hebben tussen thuiswerkdagen en dagen op kantoor.
Volgens Nicholas Bloom, professor aan Stanford University, kunnen aspecten zoals mentorschap, innovatie en bedrijfscultuur goed behouden blijven als hybride werken goed wordt ingericht, waarbij werknemers twee of drie dagen per week thuiswerken. Uit zijn onderzoek in Europa bleek dat twee dagen thuiswerken geen had invloed op de prestatie van de medewerkers in de twee beoordelingsjaren. Bovendien verbeterde hybride werken het algehele welzijn op het werk en de fysieke gezondheid, niet alleen voor collega's maar ook voor managers.
Gebruik een planningstool om het werkschema te structureren en prioriteiten te stellen
To organize your team, there is nothing better than a good planning tool. It is like a GPS for your company: it tells you where to go, when to turn, and prevents you from getting stuck (or making endless calculations). It helps you deploy each employee correctly, reduce hourly costs per employee, maintain an overview, and improve your profitability. You can avoid inefficiencies and maximize your company's profitability. Discover how AAPI
Stap 3: Maak duidelijke kpi's en een ontwikkelingsplan
Het opstellen van duidelijke doelen en kpi's helpt niet alleen bij het meten van prestaties, maar geeft medewerkers ook een helder beeld van wat er van hen verwacht wordt en vermindert doorgaans stress. Dit bevordert de motivatie en betrokkenheid. Zorg ervoor dat de KPI's aansluiten bij de bedrijfsdoelen en dat ze regelmatig geëvalueerd en bijgesteld worden indien nodig.
De manier waarop deze KPI's worden opgesteld is ook belangrijk. Het stellen van doelen is professioneel gezien hetzelfde als in januari besluiten naar de sportschool te gaan: het moet specifiek, haalbaar zijn en geen onrealistische grootheidsdromen bevatten. Gebruik de SMART-methode (Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Realistisch, Tijdgebonden) om kpi's voorop te stellen die echt haalbaar zijn. Moedig werknemers aan om deze kpi's samen te formuleren, zo creëer je een gevoel van verantwoordelijkheid en speel je in op hun specifieke behoeften, wat bijdraagt aan hun professionele groei, mentale gezondheid en de algehele teamdynamiek.
Investeer in professionele ontwikkeling
Naast het maken van KPI's is het ook belangrijk om jaarlijks een persoonlijk ontwikkelingsplan op te stellen. Het maken van een ontwikkelingsplan is net als de inventaris opmaken na de feestdagen: wat gaat goed en wat kunnen we verbeteren? Door middel van dit plan kan je medewerkers in staat stellen om hun professionele doelen te bereiken en hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Het biedt een gestructureerde aanpak voor groei en zorgt ervoor dat medewerkers zich ondersteund voelen in hun carrièrepad. Identificeer de sterke punten van je collega's en de gebieden waar een beetje extra ondersteuning nuttig zou zijn. Bied ze vervolgens passende trainingen aan. Ze zullen niet alleen deskundiger worden, maar zich ook gewaardeerd voelen (en wie houdt er niet van een beetje erkenning?).
Samenwerken met professionele organisaties kan hierbij van grote waarde zijn. Deze organisaties bieden trainingen en opleidingen op het gebied van HR, leiderschap, welzijn en andere relevante onderwerpen. Door gebruik te maken van hun expertise, kun je ervoor zorgen dat je medewerkers toegang hebben tot hoogwaardige leer- en ontwikkelingsmogelijkheden. Dit draagt niet alleen bij aan hun persoonlijke groei, maar versterkt ook de algehele prestaties en cultuur binnen je team.
Kortom, het verbeteren van de prestaties van werknemers en het mentale welzijn op het werk vereist een doordachte en holistische aanpak. Door een ondersteunende bedrijfscultuur te creëren, flexibiliteit te bieden in werkregelingen, en duidelijke KPI's en ontwikkelingsplannen op te stellen, kun je een omgeving bevorderen waarin werknemers zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen. Het investeren in professionele ontwikkeling en het luisteren naar de feedback van je medewerkers zijn cruciale stappen om betrokkenheid en tevredenheid te verhogen. Door deze strategieën te implementeren, leg je een sterke basis voor een productief en harmonieus jaar, waarin zowel de medewerkers als de organisatie kunnen floreren.