Zorg voor voldoende flexibiliteit in uw planning

Hoe zal de markt reageren wanneer we terug uit ons kot mogen? Hoe zullen uw klanten reageren? Moet u zich aan een overrompeling verwachten of zal het normale leven zich maar traag op gang trekken? Niemand die het weet. Maar binnenkort moet u wel uw planningen beginnen opmaken.

AAPI verklapt u enkele truukjes om zo efficiënt en flexibel mogelijk te plannen. De planning en payrol module van AAPI zorgt ervoor dat u onderstaande tips & trics ontvangt als slimme sensor en notificatie in uw planning op het moment dat het er toe doet voor uw optimaal rendement in te schatten en te berekenen. De intelligente sensoren van AAPI vertellen u speels alles over de sociaal juridische implicaties van uw acties in the field.


Volledige flexibiliteit bestaat niet, dat weet u ook. Uw werknemers hangen niet aan een draadje. In de regel zal u uw variabele uurroosters minstens vijf dagen op voorhand moeten meedelen. Met overuren, flexi-jobs, studenten en interims kan u wel snel wat uren bijpompen. Uurrooster in de loop van de week omgooien en uren à la minute schrappen kan niet, tenzij uw werknemers hiermee akkoord gaan. Een goed gesprek met uw medewerkers vooraf lijkt ons de enige juiste start. Het zal de volgende weken sowieso geven en nemen worden.


Grote flexibiliteit

In tegenstelling in de meeste sectoren zit er op de uurroosters in de horeca best wat rek, dankzij het systeem van de “grote flexibiliteit”. Die laat toe dat uw mensen hun contracturen niet strikt op weekbasis, maar gemiddeld over een langere periode, meestal een jaar, mogen presteren. Zijn de eerste weken van de herstart aan de kalme kant, dan kan u uw voltijder bijvoorbeeld maar 30 uur inzetten. Die ander 8 uur laat u inhalen zodra u weer op volle toeren draait. Hiermee vermijdt u dat u met teveel vaste uren zit die u misschien niet allemaal kan invullen. U moet er wel voor zorgen dat elke werknemer op het einde van het jaar netjes zijn gemiddelde contracturen heeft gepresteerd. Om gebruik te kunnen maken van de grote flexibiliteit is het vooral belangrijk dat uw arbeidsreglement het principe én de uurroosters voorziet.


Netto overuren

De netto overuren kent u allemaal. In de volgend maanden zullen ze nog belangrijker worden. Op netto overuren betaalt u geen patronale kosten en de werknemer geen belastingen of RSZ. Hoewel flexi-jobs of studenten soms iets goedkoper zijn, is het voordeel van deze uren dat ze gepresteerd worden door uw meest ervaren medewerkers. Bovendien is het ook voor hen mooi meegenomen dat ze hiermee hun gederfde inkomsten van tijdens de overmacht snel een beetje kunnen goedmaken. En wist u dat u deze uren ook voor flexi-jobbers en studenten kan toepassen, op voorwaarde dat ze voltijds zijn natuurlijk.


Deeltijders

Deeltijdse werknemers zijn vanuit kostenoogpunt helaas de minst interessante van allemaal. U krijgt er geen kassa-korting voor, u kan ze geen netto overuren laten presteren en ook hun flexibiliteit is beperkt. Zo kan u hen elke maand 12 “kredieturen” laten presteren bovenop hun uurrooster. U moet er wel rekening mee houden dat wanneer dit regelmatig gebeurt, de deeltijder een contractverhoging kan eisen. Dan is de contractbijlage misschien een beter alternatief. Hiermee verhoogt u tijdelijk, voor een week of een maand, de contracturen. En heeft uw deeltijder voor een bepaalde week een bijlage van 38 uur, dan kan u voor die week zelfs netto overuren toepassen!


Bron & contact

AAPI

Data Done Right